Όταν ένας άνθρωπος «του συστήματος Ουμίτ Οζντάγ» προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση με τρόπο που προδίδει αν μη τι άλλο αγωνία, τότε κάτι σοβαρότατο συμβαίνει στη γειτονική χώρα.

Kalenteridis-300x225.jpg

Kalenteridis-300x225

Όταν ένας άνθρωπος «του συστήματος» προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση με τρόπο που προδίδει αν μη τι άλλο αγωνία, τότε κάτι σοβαρότατο συμβαίνει στη γειτονική χώρα.

Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι ο πρώτος που ανησυχεί. Αν μη τι άλλο, όσα αναφέρει δικαιολογούν εν μέρει τη νευρικότητα που παρουσιάζει η τουρκική πολιτική σε όλα σχεδόν τα μέτωπα. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει, η… πομπώδης εξωτερική πολιτική του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι παρά μια προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός», μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η βαθύτατη ανησυχία για το μέλλον.

Η προσοχή της Ελλάδας πρέπει να είναι τεταμένη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανασφάλεια είναι κάκιστος σύμβουλος που μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που θα μπλέξουν σε περιπέτειες όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή… «DEFENCE-POINT.GR»

Ακολουθεί το εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρο:

Του Σάββα Καλεντερίδη
ΠΗΓΗ: Κυριακάτικη Δημοκρατία – http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε τονίσει αλλεπάλληλες φορές τη μείζονα σημασία που έχουν οι εξελίξεις στο Κουρδικό, αφού αυτές θα επηρεάσουν τη θέση και τους συσχετισμούς μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας στην περιοχή.

Σήμερα θα διαβάσουμε λέξη προς λέξη μεταφρασμένη έκθεση που συνετάγη από τον ακαδημαϊκό Ουμίτ Οζντάγ, καθηγητή σε Σχολές Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, με σκοπό την υποβολή της στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, που είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.

«Κύριε υπουργέ,

Τις πληροφορίες που πήρα από ορισμένους νομάρχες και διευθυντές Ασφάλειας αποφάσισα να τις υποβάλω σε εσάς με αυτή την έκθεση. Πιθανόν γνωρίζετε πολύ περισσότερα από μένα για το θέμα. Όμως, γράφοντας αυτή την «έκθεση», θα ήθελα να παρουσιάσω στο τουρκικό έθνος την κατάσταση (που επικρατεί στο Κουρδιστάν) με τη ματιά των νομαρχών και των διευθυντών Ασφάλειας που υπηρετούν εκεί.

Ο λαός της ΝΑ Ανατολίας είναι ευχαριστημένος από το «άνοιγμα της κυβέρνησης στο Κουρδικό» και από το γεγονός ότι σταμάτησαν οι συγκρούσεις και οι θάνατοι στρατιωτών και των παιδιών των γειτόνων τους. Όμως ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών θεωρεί ότι το «άνοιγμα» είναι συνώνυμο «της παράδοσης της περιοχής στο ΡΚΚ» και «της μεταβίβασης του ελέγχου της περιοχής στο ΡΚΚ», ενώ πιστεύει ότι «η πορεία αυτή θα οδηγήσει στη διάλυση της Τουρκίας».

Το PKK/KCK έχει πετύχει πλήρη ψυχολογική κυριαρχία στην περιοχή της ΝΑ Ανατολίας. Το PKK τα δύο τελευταία χρόνια έχει καλύψει απόσταση 10 ετών. Στο πλαίσια αυτό το KCK έχει γίνει ορυθμιστικός παράγοντας μεταξύ των πολιτών και του κράτους. Οι πολίτες αυτό αντιλαμβάνονται. Το PKK/KCK έχει συγκροτήσει ένα δικό του «σύστημα δικαιοσύνης» παράλληλα με αυτό του τουρκικού κράτους. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που να μην πληρώνει φόρο στο ΡΚΚ.

Μεγάλο τμήμα των πολιτών της περιοχής περιμένει την αποχώρηση του τουρκικού κράτους από την περιοχή. Ενώ στο παρελθόν όλοι σε δημόσιες συζητήσεις δήλωναν ξεκάθαρα ότι είναι «με το τουρκικό κράτος», τώρα η κοινή γνώμη δηλώνει ότι είναι πλέον φανερά με την «οργάνωση». Οι οπαδοί του ΡΚΚ, που επιτίθενται στους στρατιώτες που προστατεύουν τα νεοανεγειρόμενα φυλάκια του τουρκικού στρατού, τους απευθύνουν ερωτήσεις του τύπου «μα γιατί τα κατασκευάζετε, αφού όπως και να ‘ναι θα εγκαταλείψετε την περιοχή;», ενώ στους αξιωματούχους του κράτους και του ΑΚΡ ρωτούν: «Πότε θα σταματήσει να στέλνει υπαλλήλους το κράτος εδώ;»

Η κατάσταση αυτή έκανε τις φατρίες που επί δεκαετίες υποστήριζαν το τουρκικό κράτος να παραδοθούν στο ΡΚΚ και τον θεσμό των ένοπλων πολιτοφυλάκων να είναι έτοιμος να καταρρεύσει.

Από την άλλη πλευρά, οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση παρέδωσε την περιοχή στο ΡΚΚ. Οι στρατιώτες έχουν αποσυρθεί στα στρατόπεδα και οι αστυνομικοί στα τμήματα. Οι επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στην ύπαιθρο έχουν σταματήσει. Οι διαδηλώσεις στις πόλεις και οι έλεγχοι στους δρόμους από το ΡΚΚ έχουν αυξηθεί. Οι νέοι πηγαίνουν στο Κανδήλι, εκεί εκπαιδεύονται τρεις ή έξι μήνες και μετά επιστρέφουν στις πόλεις. Έτσι το KCK με εκπαιδευμένα στελέχη επεκτείνει την οργάνωσή του και εξαπλώνει την επιρροή του στη νεολαία.

Το PKK/KCK έχει αυξήσει την επιρροή του και στην πολιτική σκηνή της περιοχής. Στις εκλογές της 30ής Μαρτίου ακόμα και οι υποψήφιοι του ΑΚΡ ήταν αναγκασμένοι να πάρουν άδεια από το PKK/KCK για να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. Το PKK/KCK έχει αυξήσει την επιρροή του ακόμα και στις τοπικές οργανώσεις του ΑΚΡ στην περιοχή. Ετσι πετυχαίνει τις μεταθέσεις που θέλει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, κυρίως σ’ αυτούς του υπουργείου Παιδείας.

Στις εκλογές δεν υπήρχε ασφάλεια και κυρίως στους νομούς Βαν, Ούρφα, Μαρντίν και Ντιγιαρμπακίρ το ΡΚΚ έστειλε όλους τους ψηφοφόρους στο Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Ο νόμος για τους μητροπολιτικούς δήμους λειτούργησε εις βάρος μας.

Η πολιτική οργάνωση του PKK/KCK είναι πολύ αποτελεσματική. Στις εκλογές του 2011 και του 2014 τα στελέχη του γύρισαν όλα τα σπίτια πόρτα πόρτα. Ξέρουν καλά τη δυναμική τους και, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα των μικρών εκλογικών περιφερειών, θα πάρουν όλες τις βουλευτικές έδρες. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε 10 χρόνια η Τουρκία θα διαλυθεί και στην περιοχή θα υπάρχει ένα κράτος που θα λέγεται Κουρδιστάν.

Κύριε υπουργέ,

Αυτά άκουσα από τους νομάρχες και τους διευθυντές Ασφάλειες της περιοχής. Μακάρι να είχαν τη δυνατότητα να σας τα εκθέσουν πιο αναλυτικά οι ίδιοι, χωρίς να φοβούνται ότι θα θεωρηθούν «μέρος του παράλληλου κράτους του Γκιουλέν» που αντιστρατεύεται το «άνοιγμα» της κυβέρνησης προς τους Κούρδους. Εν περιλήψει, η Τουρκία είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και μακάρι η έκθεση αυτή να βοηθήσει να διορθωθούν τα πράγματα».

Παρότι ένα κράτος δεν πρέπει να συναρτά την επιβίωση και την ασφάλειά του αποκλειστικά από την κακή πορεία ενός άλλου, νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να μελετήσουμε την ως άνω έκθεση αλλά και να παρακολουθούμε την κατάσταση, γιατί, αν μη τι άλλο, επηρεάζει άμεσα τον συσχετισμό δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδας.

http://www.defence-point.gr/news/?p=101669

Share!