Στενάζει η ΔΕΗ από τις δολιοφθορές

security.gr-logo-out-default.jpg
Απανωτά κρούσματα δολιοφθορών σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με τους κλέφτες χαλκού να ρημάζουν στην κυριολεξία τα δίκτυα στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και την Υπηρεσία να τονίζει ότι πέρα από τις επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση και την υλική φθορά προκαλούν και θέτουν σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των ίδιων των δημοτών όσων και των κλεφτών.
 
Τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού αλλά και στο Αλιβέρι της Νέας Ιωνίας κυρίως στη συνοικία των ΡΟΜ, οι οποίοι μεταξύ των νομίμως ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων αναπτύσσουν αυθαίρετες – παράνομες κατασκευές στις οποίες παρεμβαίνουν συνεχώς με στόχο την κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια.
Το πρόβλημα στο Αλιβέρι υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα από το 2009 η ΔΕΗ έχει στείλει σχετικό έγγραφο στην εισαγγελέα πρωτοδικών Βόλου, ενημερώνοντας για την κατάσταση και ζητώντας την παρέμβασή της,  χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εκτός ελέγχου».
Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ αδυνατεί να επιβάλει την τάξη ή να ηλεκτροδοτήσει χώρους χωρίς άδεια της Πολεοδομίας με αποτέλεσμα η κατάσταση να διαιωνίζεται.
Εξαρση το τελευταίο διάστημα
Από την Υπηρεσία αναφέρουν ότι οι ρευματοκλοπές γίνονταν επί χρόνια, ωστόσο το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο είναι σε έξαρση καθώς οι κλέφτες παίρνουν τα καλώδια και τους μετασχηματιστές για το χαλκό ο οποίος είναι ιδιαίτερα ακριβός.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 κλάπηκαν μετασχηματιστές από την περιοχή του Αερινού, ενώ κλοπές καλωδίων σημειώνονται σχεδόν καθημερινά και στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα εκλάπη καλώδιο από το Φράγμα Παναγιώτικο.
Επίσης στις αρχές Ιουνίου χωρίς νερό κινδύνεψε να μείνει η Αγχίαλος, καθώς αθίγγανοι είχαν κλέψει το καλώδιο της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτεί δύο γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται η περιοχή.
Πρέπει να αναφερθεί ότι και το κόστος αντικατάστασης είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τη ΔΕΗ και όπως αναφέρει στέλεχος η αντικατάσταση των μετασχηματιστών είναι μια δαπανηρή διαδικασία, καθώς ένας μετασχηματιστής μπορεί να κοστίζει έως και 3.000 ευρώ.
Η ΔΕΗ εφιστά την προσοχή!
Η Υπηρεσία ενημερώνει τους πολίτες ότι από τις δολιοφθορές εγκυμονούνται   κίνδυνοι και πρέπει γι’ αυτό να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή όταν αντικρίζουν καλώδια ή αγωγούς στο έδαφος, να μην πλησιάζουν στα σημεία αυτά και να ενημερώνουν άμεσα το γραφείο βλαβών της τοπικής μονάδας.
Παράλληλα τονίζεται πως οι κυνηγοί πρέπει να μην πυροβολούν σε καμία περίπτωση τα θηράματά τους πάνω σε ηλεκτροφόρα δίκτυα και οι αγρότες
να μην καίνε προϊόντα κλαδέματος, αποψίλωσης πλησίον εγκαταστάσεων και ξύλινων στύλων της ΔΕΗ, καθώς πρόκειται για δραστηριότητες που διώκονται νομικά, ενώ μεγάλος κίνδυνος εγκυμονεί και για τους ίδιους τους ρευματοκλέφτες. Μάλιστα στέλεχος της ΔΕΗ τονίζει χαρακτηριστικά ότι αυτό που απασχολεί την Υπηρεσία είναι κυρίως ο κίνδυνος που υπάρχει να δημιουργηθεί θανατηφόρο ατύχημα, τόσο στους ίδιους τους κλέφτες, όσο και στους πολίτες, και μετέπειτα το κόστος που έχει η ρευματοκλοπή για την επιχείρηση.

Share!