Ομιλία Μιχάλη Τσινισιζέλη Κοσμήτορα Προέδρου Δ.Σ ΚΕ.ΜΕ.Α

security.gr-logo-out-default.jpg

 

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριοι Αρχηγοί, κύριε Πρόεδρε του John Jay College of Criminal Justice

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΜΕΑ και του John Jay College of Criminal Justice του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων προς όφελος και των δύο πλευρών.

Μια ψύχραιμη αποτύπωση της σημερινής κατάστασης του ΚΕΜΕΑ φανερώνει ότι ο Οργανισμός μας αντιμετωπίζει δύο αποκλίνουσες πραγματικότητες. Από τη μια μεριά αν κάποιος εξετάσει την ποιότητα του προσωπικού που απασχολείται στο ΚΕΜΕΑ την εμβέλεια του Διοικητικού του Συμβουλίου και τις ικανότητες των εταίρων μας, θα καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το ΚΕΜΕΑ, βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση σε παρόμοια της οποίας δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Όμως, την ίδια στιγμή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία μαστίζει τη χώρα δεν προχωρήσαμε στην ανάπτυξη των επιπέδων απασχόλησης του ΚΕΜΕΑ στα επιθυμητά επίπεδα, αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε αναγκαίες υπηρεσίες, αλλά και να μεταθέσουμε στο χρόνο τα σχέδια μας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού μας.

Μέσω των προσπαθειών μας όμως κατορθώσαμε μέσα σ’ένα χρόνο να ανατρέψουμε μια δυσμενή οικονομική πραγματικότητα που σηματοδοτήθηκε με την ύπαρξη σημαντικού ελλείμματος στον προϋπολογισμό μας σε ένα άνετο σημερινό πλεόνασμα χωρίς -και πρέπει να τονισθεί- τη βοήθεια κανενός είδους οικονομική υποστήριξη από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Η τελευταία χρονιά χαρακτηρίστηκε από σημαντικούς σταθμούς στην ανάπτυξη του ΚΕ.ΜΕ.Α. Για να αναφέρω μόνο μερικούς, γίναμε το Εθνικό Σημείο Επαφής για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία των κρίσιμων υποδομών, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Με νομοθετικές ρυθμίσεις, το ΚΕ.ΜΕ.Α παρέχει την πιστοποίηση αλλά και την εκπαίδευση των ΙΕΠΥΕΑ, μια διαδικασία που πιστεύουμε μπορεί να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το ΚΕ.ΜΕ.Α την επόμενη τριετία. Συμμετέχουμε επίσης σε 22 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία αφορούν σε ευρύτατα ζητήματα της Ασφάλειας, συνολικού προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την 5η πρόσκληση Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίσαμε την αποδοχή και έγκριση 6 επιπλέον προγραμμάτων προϋπολογισμού περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ευελπιστούμε ότι μέσω της συνεργασίας μας με το John Jay College, το ΚΕ.ΜΕ.Α θα ωφεληθεί σημαντικά, από τη γνώση και την εξειδίκευση, που υπάρχει άφθονη σε θέματα ασφάλειας στο John Jay, ενώ η στόχευση της περιφερειακής δικτύωσης η οποία ενυπάρχει στη συμφωνία μπορεί να αποδώσει στο ΚΕ.ΜΕ.Α ηγετική θέση στον τομέα της Περιφερειακής Ασφάλειας. Επιπλέον αυτή η συμφωνία κορυφώνεται με την οργάνωση ενός πολύ σημαντικού διεθνούς συνεδρίου σε θέματα ασφάλειας το 2014. Αυτή η ημερομηνία μας δίνει άπλετο χρόνο κατάλληλης προετοιμασίας ενώ συμπίπτει και με την εισαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πολιτικής της για την εσωτερική ασφάλεια. Η απόφαση του John Jay να οργανώσει το συνέδριο αυτό εδώ στην Αθήνα, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΕ.Α, αποτελεί μια πολύ σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης των Αμερικανών φίλων μας προς τη χώρα μας, για την οποία είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια και ιδιαιτέρων την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον Υπουργό κ. Παπουτσή, τον Υφυπουργό κ. Όθωνα και τους κ.κ Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι μας βοήθησαν οποτεδήποτε αυτό απαιτήθηκε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρη Τασούλα για την αδιάλειπτη ενθάρρυνση και την υποστήριξη του.

Share!