Επιβιώνοντας από μια κατάσταση ομηρίας.

security.gr-logo-out-default.jpg

Οι καταστάσεις ομηρίας μπορούν γενικά να περιγραφούν με δύο βασικούς τρόπους.

Μια είναι η παραδοσιακή κατάσταση, στην οποία ο απαγωγέας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους ομήρους σαν δύναμη για να διαπραγματευτεί κάτι άλλο.

Η άλλη κατάσταση η οποία αρχίζει να γίνεται επικρατέστερη, συμβαίνει όταν ο απαγωγέας έχει υποταχθεί στον θάνατο και την καταστροφή με σκοπό να «δηλώσει κάτι με την πράξη του»  και δεν έχει άλλο σκοπό  στο μυαλό του.

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση ένας πιθανός όμηρος χρειάζεται αμέσως να αξιολογήσει την πρόθεση του εισβολέα – διαπραγμάτευση – ή φόνο.

Οι καταστάσεις ομηρίας γενικά περνάνε από τρεις φάσεις.

Αναγνωρίζοντας τις φάσεις και γνωρίζοντας τι να κάνεις σε κάθε μια φάση, είναι θεμελιώδες για να επιβιώσεις από την κατάσταση.

 

ΦΑΣΗ 1 : ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη φάση και αυτή στην οποία ο εισβολέας προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο.

Τα θύματα χρειάζονται να αξιολογήσουν την πρόθεση του εισβολέα γρήγορα να αποφύγουν την προσοχή και να μείνουν χαμηλά.

Αν η πρόθεση του εισβολέα είναι να κρατήσει τους ανθρώπους και/ή να ελέγχει τις εγκαταστάσεις για διαπραγματευτικούς σκοπούς, τα θύματα είναι πολύ πιθανόν να περάσουν από τις φάσεις δύο και τρία.

Αν ωστόσο ο εισβολέας πυροβολεί ενεργητικά ή χρησιμοποίει όπλο για να σκοτώσει, συνίσταται η άμεση δράση.

Σαν θύμα έχεις δύο βασικές επιλογές:

Να διαφύγεις :  Να διαφύγεις με όποιον δυνατόν τρόπο – μέσα από πόρτες, παράθυρα ή σκάλες και να τρέξεις  μέχρι να είσαι ασφαλής.

Εξουδετέρωση : Να αφοπλίσεις και να ακινητοποιήσεις τον εισβολέα όσο πιο γρήγορα γίνεται και με όση περισσότερη δύναμη χρειάζεται.

Λάβε υπόψη σου ότι οι άνθρωποι που είναι με το μέρος σου ξεπερνούν αριθμητικά τον μοναχικό οπλοφόρο.

Μην δώσεις στον εισβολέα την ευκαιρία να πυροβολήσει πολλαπλές φορές και να ξαναγεμίσει το όπλο με το να κρυφτεί ή να υποκριθεί τον νεκρό.

 

ΦΑΣΗ 2: ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ

Υποθέτοντας ότι έχεις να κάνεις με κάποιον που έχει την πρόθεση να διαπραγματευτεί για αυτό που πραγματικά θέλει, τότε θα ακολουθήσει μια περίοδος αιχμαλωσίας .

Αυτή μπορεί να διαρκέσει λίγες ώρες, μερικές μέρες ή ακόμα και βδομάδες.

Αυτή είναι η περίοδος που οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα και ο χρόνος  που μπορείς  να κάνεις κάποιο σχεδιασμό για διάφορα ενδεχόμενα.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου οι όμηροι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ακόλουθα.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ:

Να παραμείνεις όσο πιο ψύχραιμος γίνεται.

Όταν οι όμηροι πανικοβάλλονται, οι απαγωγείς πανικοβάλλονται και η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πάνω από τις αρχικές προθέσεις των απαγωγέων.

Μπορείς να φανείς ψύχραιμος  ακολουθώντας οδηγίες και αποφεύγοντας ευαίσθητα θέματα σε οποιαδήποτε συζήτηση με τον απαγωγέα.

ΣΥΝΔΕΣΟΥ : 

Με το να φαίνεται ότι συμπάσχεις ( όχι συμπαθείς) με τον απαγωγέα σου, θα γίνεις άτομο για αυτόν παρά ένα αντικείμενο.

Σε μερικές περιπτώσεις με το να δημιουργείς ένα δεσμό, οι όμηροι έχουν αντιστρέψει το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, κάνοντας τους απαγωγείς να μην έχουν την θέληση να βλάψουν τους φυλακισμένους τους.

Με το να έρχεσαι σε σύνδεση εξοικονομείς χρόνο στον εαυτό σου κάνοντας τα πράγματα να εξελίσσονται με πιο αργούς ρυθμούς.

Ενθάρρυνε την διαπραγματευτική διαδικασία και μείνε συγκεντρωμένος στην εξωτερική επαφή.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ : 

Καθώς ενθαρρύνεις μια διαπραγματευτική απελευθέρωση ‘η κάποια άλλη ειρηνική κατάληξη, παρέμεινε σε ετοιμότητα όσον αφορά προσπάθειες σωτηρίας ή ευκαιρίες δραπέτευσης.

 

ΦΑΣΗ 3 : ΛΥΣΗ

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 80% όλων των ομήρων παγκοσμίως επιβιώνουν από την βασανιστική αυτή δοκιμασία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι λύσεις τυπικά χαρακτηρίζονται με μια από τις τρεις επιλογές:

Διαπραγματευόμενη Απελευθέρωση :

Η διαπραγματευόμενη απελευθέρωση είναι η ασφαλέστερη και μερικές φορές  με το μακρύτερο αποτέλεσμα, απαιτώντας υπομονή και ηρεμία από όλους τους εμπλεκόμενους.

Διάσωση:    

Η επιτυχία μιας διαδικασίας διάσωσης εξαρτάται από την ικανότητα του διασώστη να διακρίνει μεταξύ των ομήρων και των απαγωγέων.

Να αποφύγεις κακώς να ερμηνευτείς  ως εγκληματίας, με το να αποφύγεις απειλητικές στάσεις.

Μην αρπάξεις και κρατήσεις το όπλο και διασφάλισε ότι η ομάδα σωτηρίας βλέπει τα άδεια σου χέρια ( κάποιες φορές οι καλοί τύποι πρέπει να σηκώνουν τα χέρια ψηλά).

Αν δεν είσαι σίγουρος τι να κάνεις μείνε χαμηλά μέχρι να σου δώσουν οδηγίες να προχωρήσεις.

Διαφυγή:

Η απόδραση είναι η πιο επικίνδυνη λύση.

Εάν παρουσιαστεί μια ευκαιρία και ο κίνδυνος να μην σωθείτε είναι μεγαλύτερος,  να την αρπάξετε.

Αναγνωρίστε ότι στοιχηματίζετε  τη ζωή σας.

Αν σε οποιαδήποτε στιγμή ο απαγωγέας  εξελιχτεί σε  δολοφόνος, ανατρέξτε πίσω στις Οδηγίες φάσης ένα για να τον εξουδετερώσετε  ή να ξεφύγετε.

Share!