Αστυνομικός Διευθυντής Νίκος Βελέντζας: “Σύμμαχοι των τροχαίων το κινητό και το αλκοόλ”

security.gr-logo-out-default.jpg

Μετά από ένα και πλέον χρόνο στη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Κυκλάδων ο Νίκος Βελέντζας κάνει μια αποτίμηση των πραγμάτων συνολικά, σε συνέντευξή του στον ΛΟΓΟ, χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ούτε να ωραιοποιεί καταστάσεις.

του Γιάννη Ρουσσουνέλου

Αναφέρεται στους «συμμάχους» των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αυξήθηκαν το καλοκαίρι, και κάνει λόγο για ποτά «μπόμπες», αλλά και για είσοδο ανηλίκων σε νυχτερινά κέντρα. Φρονεί πως, με βάση τα στοιχεία, είναι μηδενική σχεδόν η εγκληματικότητα στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Σύρο.

Η μέθη, εξακολουθεί να είναι η μάστιγα της εποχής, δηλώνει ο κ. Νίκος Βελέντζας

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τα τροχαία

Ο Αστυνομικός Διευθυντής δηλώνει πως  συγκριτικά με την περσινή τουριστική περίοδο «… είχαμε μια αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, λόγω του μεγάλου όγκου τουριστικού ρεύματος, ιδιαίτερα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο – Νάξο, καθώς και στον τομέα της μικροεγκληματικότητας», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι το ευτύχημα ήταν ότι στις Κυκλάδες δεν υπήρξε έξαρση εγκληματικότητας που παρατηρήθηκε σε άλλα μέρη της Ελλάδας. «Το πρόβλημά μας είναι η μικροεγκληματικότητα, κατά βάση κλοπές, και τα τροχαία ατυχήματα τα οποία ήταν αυξημένα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια».
Στο ερώτημα, πού εστιάζει τους λόγους της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων, είπε ότι οφείλεται κατά ένα μέρος στο γεγονός πως οι τουρίστες ο οποίοι οδηγού δίκυκλα ή «γουρούνες» δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία οδήγησης , «.. αφού εδώ στην Ελλάδα μαθαίνουν να οδηγούν» και δεύτερος παράγοντας το κακό οδόστρωμα. «Ειδικά στη Μύκονο, που είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός, οι δρόμοι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση».
Θεωρεί όμως ότι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς, σύμμαχος όμως των τροχαίων ατυχημάτων είναι το αλκοόλ. «Δυστυχώς δεν έχουμε παιδεία, γι’ αυτό αποφεύγουμε το κράνος ή τη ζώνη που σώζουν ζωές. Η δική μου εντολή στα αστυνομικά όργανα που διενεργούν ελέγχους, ήταν και είναι να εστιάζουν την προσοχή τους στις επικίνδυνες παραβάσεις, που για μένα είναι το κινητό τηλέφωνο κατά την ώρα της οδήγησης, δηλαδή ό,τι χειρότερο για τον οδηγό, αλλά και το αλκοόλ».
Αναφέρεται και στις περιπτώσεις υπερβολικής ταχύτητας και ηχορύπανσης από τις εξατμίσεις , ιδιαίτερα δικύκλων. «Κάμουμε συστάσεις. Προσπαθούμε μέσα από νουθεσίες να καταλάβουν οι νέοι άνθρωποι τα οφέλη της εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όταν οι νουθεσίες  δεν πιάνουν τόπο, τότε καταγράφουμε την παράβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ηχορύπανσης καθηλώνουμε  τα δίκυκλα στην Αστυνομία και τα επιστρέφουμε μόνο όταν αλλάξουν εξατμίσεις ή τοποθετήσουν σιγαστήρα και φυσικά αφού προηγηθεί έλεγχος  από το ΚΤΕΟ».
Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα στη Σύρο, τη θεωρεί σχεδόν μηδενική σε θέματα κλοπών, αλλά και σε θέματα ναρκωτικών. «…ελάχιστα είναι τα περιστατικά. Επόμενο είναι. Ακόμα και στην Τήνο και στην Πάτμο, τα ιερά νησιά, υπάρχουν ναρκωτικά», λέει χαρακτηριστικά  ο κ. Βελέντζας.

Συνεχίζεται η υποστελέχωση της Αστυνομίας
Ένα από τα «αιώνια» αγκάθια, που ταλαιπωρεί χρόνια και την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων είναι το θέμα της υποστελέχωσης (κυμαίνεται στο 30%),  η οποία λειτουργεί σαν τροχοπέδη στη σωστή αστυνόμευση των νησιών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που κατακλύζονται από κόσμο και απαιτείται αυξημένη εγρήγορση . «Δεν έχουμε να καλύψουμε ούτε τις ανάγκες μας στις εσωτερικές υπηρεσίες. Στη Μύκονο και στη Σαντορίνη αυξήθηκε η αστυνομική δύναμη  με  80 άτομα από δόκιμους και από άλλες υπηρεσίες, αλλά κάλυψαν τις ανάγκες μόνο στα διεθνή αεροδρόμια, επειδή είχαμε πολλές αφιξοαναχωρήσεις σε καθημερινή βάση. Από κει και πέρα όλα τα νησιά ήταν, είναι και θα παραμείνουν υποστελεχωμένα, δυστυχώς. Η Κέα και η Κύθνος λειτουργούν η κάθε μια με τέσσερα άτομα. Οι διοικητές εκτελούν αξιωματική υπηρεσία», θα πει προβληματισμένος.

Δεν παρατηρήθηκε υπεραστυνόμευση το καλοκαίρι
Κάνει σαφές ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «Δεν υπήρξε υπεραστυνόμευση όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια που έβγαιναν  στα κανάλια και έλεγαν “Μην πάτε στη Σύρο γιατί γράφουν”. Ούτε υπήρξε πρόβλημα στη νυχτερινή ζωή. Αν εξαιρέσουμε κάποιες περιπτώσεις αστυνομικής παρέμβασης σε πανηγύρια, όπως στην Αζόλιμνο και στον Φοίνικα, που έγιναν μετά από καταγγελίες, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα».

Άριστες οι σχέσεις με το συνδικαλιστικό όργανο
Δεν θεωρεί τελείως αναληθείς τις πληροφορίες που είχαμε σχετικά με ακινητοποίηση αστυνομικών οχημάτων. «Με τα αυτοκίνητα υπήρξε αρχικά ένα πρόβλημα σχετικά με τις βλάβες, αλλά έχει πλέον αποκατασταθεί». Στην ερώτηση, αν με την υπάρχουσα αστυνομική δύναμη «βγει ο χειμώνας», απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν θα βγει. Υπάρχουν οι άδειες των συναδέλφων, γιατί το καλοκαίρι δεν παίρνουν και αναγκαστικά  θα τις πάρουν τώρα, με υποστελεχωμένη ήδη την υπηρεσία». Στο ερώτημα όσον αφορά τις σχέσεις του με το συνδικαλιστικό όργανο της Αστυνομίας σε τοπικό επίπεδο, απάντησε ότι «Όλο το χρόνο που βρίσκομαι στη θέση αυτή, έχουμε πάρα πολύ καλή επικοινωνία».
Παρατηρείται ενδοοικογενειακή βία στις Κυκλάδες με αποτέλεσμα την παρέμβαση της αστυνομίας; Δυστυχώς η απάντηση ήταν θετική. «Ενδοοικογενειακή βία στις Κυκλάδες παρατηρείται σε αρκετό βαθμό και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη. Αυτή εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ αλλοδαπών. Το ίδιο ισχύει και για τη Σύρο», είπε συμφωνώντας ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν αποχωρήσει από τις Κυκλάδες και έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης δεν εύρισκαν εύκολα δουλειά. «Εκείνοι που έχουν μείνει έχουν, κατά το πλείστον, αποκτήσει πλέον την  ελληνική ιθαγένεια και την ελληνική νοοτροπία», είπε χαρακτηριστικά.

Μάστιγα της κοινωνίας το αλκοόλ
Στην κατακλείδα της συνέντευξης κάνουμε λόγο για το αλκοόλ, τη διάθεση νοθευμένων ποτών, την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα ανηλίκων και, το χειρότερο όλων, τα τροχαία υπό την επήρεια μέθης. Τι απαντά σε όλα αυτά ο κ. Βελέντζας; «Σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό το κύριο αίτιο των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται στο αλκοόλ,  Δυστυχώς, αλλά το αλκοόλ αποτελεί τη μάστιγα της κοινωνίας μας, θα έλεγα περισσότερο ακόμη και από τα ναρκωτικά. Επειδή γνωρίζουμε ότι συχνάζουν σε νυχτερινά κέντρα ανήλικοι, γι’ αυτό διενεργούνται ταχτικοί έλεγχοι. Δεν θέλουμε να βεβαιώσουμε τόσες πολλές παραβάσεις, γιατί είναι δυνατόν να βεβαιωθούν σε κατάστημα τρεις παραβάσεις  και το επόμενο δεκαήμερο να κλείσουμε το μαγαζί για δέκα μέρες, σύμφωνα με τον νέο νόμο ο οποίος έχει μεταβιβάσει αυτή την αρμοδιότητα από τους Δήμους στις Αστυνομικές Διευθύνσεις . Αναφερόμαστε σε μικρές παραβάσεις , γιατί στην αντίθετη περίπτωση εφαρμόζουνε τις νομοθετικές διατάξεις προκειμένου να προστατέψουμε τα παιδιά», είπε.

Πρέπει να αλλάξει η ώρα του αλκοτέστ
Στο σημείο αυτό δηλώνει πως η Αστυνομία διενεργεί ταχτικούς τροχονομικούς ελέγχους και  μάλιστα δεν φείδεται του αλκοτέστ. «Το εφαρμόζουμε συνήθως μεταξύ 3 και 4 το πρωί, αλλά δυστυχώς τα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν συνήθως μετά τις 5 το πρωί και κάτω από αυτά τα δεδομένα μήπως πρέπει να αλλάξουμε το ωράριο και να διενεργούνται οι έλεγχοι με αλκοτέστ από τις 5 μέχρι τις 7 το πρωί».

Στο ερώτημα αν διατίθενται σε νυχτερινά κέντρα νοθευμένα ποτά, τα οποία αποκαλούνται «μπόμπες», απάντησε πως αυτό είναι γεγονός γι’ αυτό και στον τομέα αυτόν διενεργούνται έλεγχοι και στέλνονται δείγματα ποτών στο χημείο, προκειμένου να διαπιστωθεί επίσημα αν τα διατιθέμενα ποτά δεν είναι νοθευμένα και σε αντίθετη περίπτωση εφαρμόζεται κατά γράμμα ο νόμος ,με τις όποιες συνέπειες για τους παραβάτες καταστηματάρχες.

http://www.logotypos.gr/

Share!